2013-002 Incorporatie van reserves

INCORPORATIE VAN RESERVES

  

Een titel die u waarschijnlijk enorm aantrekt om de rest (niet) te lezen….

En toch, voor wie met een vennootschap werkt en graag geld uit die vennootschap wil halen, lees zeker verder.

Iedereen die met een vennootschap werkt neemt meestal een loon als zaakvoerder op, gaande van 20.000 € tot 60.000 € gemiddeld; daarbij stellen we vast dat dit loon meestal integraal nodig is om van te leven, want het leven is duur.

Ondertussen hebt u hopelijk een bloeiende winstgevende activiteit met uw vennootschap, en stelt u vast dat de vennootschap een mooie bankrekening heeft, en u niet….

Bovendien hebt u privé geld nodig, want die veranda moet er nog komen, dat buitenlands buitenverblijf enz…

Diverse boeken zijn al volgeschreven hoe men nu geld uit de vennootschap kan halen, de ene manier al duurder dan de andere.

Een dividenduitkering had de laatste jaren aan belang gewonnen, waarbij men als vennoot-zaakvoerder ervoor opteerde om de opgespaarde winsten van de voorbije jaren (de ‘reserves’), uitkeerde als DIVIDEND.

Een dividend is dus een uitkering van winst (reserves) en wordt eerst onderworpen aan de vennootschapsbelasting (24 -33%) en daarna nog aan de bevrijdende roerende voorheffing van 15%, sedert 2012 op 25% gebracht ! al goed dat er geen sociale bijdragen op betaald hoeven te worden….

Reken dus toch ook op ong 50% belastingen, niet echt goedkoop.

 

Een zogenaamde liquidatie van uw vennootschap kan op heden nog aan 10%; dit is natuurlijk nogal drastisch want betekent dat uw vennootschap dient op te houden met bestaan, waarbij u dan de winsten/reserves kan uitkeren aan 10% (ipv 25%)

Bovendien wordt de roerende voorheffing op liquidatiebonussen opgetrokken van 10% naar 25% vanaf 1/10/2014 ! Weer een poortje gesloten dus.

 

Gelukkig is er ook de volgende maatregel die ‘normaal gezien’ wetgeving wordt:

Indien u uw reserves (winsten van voorbije jaren) ‘incorporeert in uw kapitaal via een zogenaamde kapitaalsverhoging (notariële akte) VOOR 1 oktober 2014, betaalt u daarop 10% roerende voorheffing.

Wat is daar nu interessant aan?

Indien u de eerste twee jaar na die kapitaalsverhoging terug een kapitaalsvermindering (weer notaris…) doorvoert betaalt u 15% roerende voorheffing. (dus terug 25% zoals dividenduitkering nu…)

Het derde jaar zakt dit echter naar 10%, het vierde jaar naar 5%.

Vanaf het 5de jaar betaalt u 0% roerende voorheffing op deze kapitaalsvermindering.

 

Conclusie

Wie mooie winsten/reserves heeft staan op zijn balans, dient te overwegen om deze reserves te ‘incorporeren’ in zijn kapitaal; dit dient te gebeuren via de notaris en is voor de boekhouder een simpele overboeking.

U dient dus wel 10% roerende voorheffing te betalen.

Daarna wacht u zeker 4 jaar en dan kan u overwegen om geld uit de vennootschap te halen aan 0% via kapitaalsvermindering.

 

Natuurlijk dient u er eerst voor te zorgen dat er veel winsten/reserves zijn tegen 1/10/2014 welke u graag zou ‘incorporeren’.

 

Dit onder voorbehoud van de uiteindelijke wetgeving; te overwegen waard dus….

Zij die terug dividenduitkeringen voorzien, raden wij toch bovenstaande aan; natuurlijk wel nog lang wachten op dat geld…

BVBA Pylyser - Boekhouding, Fiscaliteit, Consultancy